Månadens recept

Jag och mina kollegor är stolta över de kokböcker som vi gjort tillsammans sedan Vintergatan Bokproduktion bildades 2011 och vi vill därför gärna dela med oss av utvalda recept ur böckerna. Böckerna utgör tillsammans en helt fantastisk receptsamling. Recepten hittar du här, under rubriken ”Månadens recept”. Vad roligt att du hittat hit! Hoppas att du blir frestad att prova recepten och att de ska inspirera till mer, härlig matlagning och kokboksläsning! Jag som väljer recepten har samarbetat med kockarna i alla våra böcker och heter Anki Mogensen. Vi hörs!

28 maj 2016

Nu är det säsong för färska fikon, denna otroligt vackra frukt. ”Månadens recept” är en fikonchutney och receptet finns i kokboken ”Kockarnas vin”. Kan en måltid avslutas bättre än med en bit ost med rätt tillbehör? Vill du unna dig något extra, så drick ett litet glas tokajer till, på kocken Henrik Lybergs rekommendation. Trevlig helg!/Anki

fikonchutney

 

 

 

 

Krämig och möglig ost med fikonchutnet, ur Kockarnas vin

Ingredienser:
4 st färska fikon
1 st schalottenlök
1/2 rensat, skalat, mjöligt äpple
rapsolja
ca 0,5 dl socker
5–6 grovt malda rosépepparkorn
ca 200 ml balsamvinäger

Förslag på ost:
400 g ”Sörmlands ädel” från Jürss mejeri eller annan ost av typen gorgonzola eller roquefort

Gör så här:
1. Börja med att hacka fikon grovt. Hacka lök och äpple till mindre bitar
2. Värm lite rapsolja i en kastrull och stek det hackade mjukt. Häll sedan ner socker, rosépeppar och balsamvinäger.
3. Koka ihop till en marmelad och smaka av med lite salt. Tillsätt mer socker om den är för syrlig.

Servering:
Lägg upp en rejäl ostbit och ät den med chutney till.

29 april 2016

På lördag firar vi Valborgsmässoafton med valborgseldar och varför inte brödbak! Middag före eller efter brasan? Oavsett kvällens upplägg blir Erica Kajheds ”Ljust surdegsbröd” ur ”Kockarnas bröd” perfekt. Skiva upp det och servera med någon delikatess på. Passar lika bra som tilltugg innan promenaden till brasan, som efteråt, ifall middagen intogs tidigare på kvällen. ”Månadens recept” är hämtat ur boken ”Kockarnas bröd” som innehåller nästan 50 härliga brödrecept från 16 duktiga kockar och bagare. Där finns garanterat något för alla smaker. Man blir på gott humör av brödbak – och det blir alla som blir bjudna på färskt bröd också! Glad Valborg!/Anki

ljust_surdegsbrod

 

 

 

 

 

 

 

Ljust surdegsbröd, ur Kockarnas bröd

Ingredienser:
1 stort bröd eller flera små
4 g jäst
550 g (5,5 dl) ljummet vatten
50 g (0,5 dl) rågsurdeg
250 g (2,5 dl) vetesurdeg
750 g (1,25 l) Manitoba Cream vetemjöl
30 g (1 msk) havssalt
15 g (1 msk) olja
Toppning: solrosfrön eller sesamfrön

Gör så här:
Dag 1:
– Lös upp jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet i en degblandare. Låt degen jobbas på lägsta hastighet ca 10 min. Häll därefter i saltet och låt degen arbetas 10 min till.
– Lägg upp degen i en bunke med ca 1 msk olja i botten. Dra lite i degen och vänd runt den. Degen mår bäst av att kalljäsa väl övertäckt i kylen över natten.
Dag 2:
– Baka ut brödet till önskad form på en mjölad bänk. Tänk på att inte knåda degen när du arbetar med den. Toppa gärna brödet med antingen solrosfrön eller sesamfrön innan du sätter in brödet i ugnen.
– Värm ugnen till 250–300°. Baka av brödet tills innertemperaturen når 94°

23 mars 2016

Inför denna månads recept har jag plockat fram ”Kräftboken”. Vi är långt ifrån kräfttider, men i boken finns många skatter som kan njutas året om. ”Cheesecake med blåbär” med sin vackra, lila färg gör sig perfekt till påsk. Varför inte dekorera den med några små, gula marsipankycklingar och duka fram den på påskbuffén? Kakan är inte bara vacker utan dessutom fantastiskt god! Glad påsk!/Anki

cheesecake_med_blabar

Cheesecake med blåbär, ur Kräftboken

Ingredienser:
Botten:

125 g rumsvarmt smör
300 g digestivekex
Fyllning:
3 äggulor
1 ägg
ca 800 g (2 burkar) kondenserad mjölk
400 g philadelphiaost
1 dl grädde
2 dl frysta blåbär

Gör så här:
1. Krossa kexen så fint det går med fingrarna, helst till en helt jämn smet utan några större smulor. Blanda det rumsvarma smöret med kexsmulorna.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
4. Häll ner alla ingredienser till fyllningen i en bunke och mixa till en jämn smet med en stavmixer.
5: När botten är klar kan du hälla i smeten i formen. Den varma formen och botten gör att smeten stelnar direkt mot kanterna och botten, så att det inte börjar läcka.
6. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
7. Ställ in kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan har stelnat. Gott, gott, gott! 

29 januari 2016

Tillbaka i vardagen igen och dags för 2016-års första ”Månadens recept”. Januari är gröttider! Gröt är gott, snabbt, enkelt och ger energi kalla, mörka dagar – kanske passar den också ekonomin efter julens äventyr. Jag vill rekommendera ”Lyxig havregrynsgröt med fruktsmaker” ur boken Gröt med granola, sylt och andra tillbehör. Havre, äpplen, aprikoser, russin och en touch av kanel – perfekt! God fortsättning på nya året och trevlig helg!/Anki

lyxig_havregrynsgrot
Lyxig havregrynsgröt med fruktsmaker, ur Gröt med granola, sylt och andra tillbehör

Ingredienser:
ett halvt fast, grönt äpple
5 torkade aprikoser
1 dl havregryn
2,5 dl vatten
1 krm salt
1 msk gula russin
1 tsk kanel

Tillbehör:
mjölk

Gör så här:
1. Hacka ner äpplet till små kuber. Strimla aprikoserna.
2. Blanda ner alla ingredienser i en kastrull. Låt det sjuda 5–6 minuter eller tills gröten tjocknar. (Eftersom det är mycket vätska i äpplet kommer det att ta lite tid, men det är det värt!)

Servering:
Servera med kall mjölk.

27 november 2015

brittas_gloggPå söndag är det den första advent och den mörkermysiga tid då vi går mot jul inleds. Glöggen är en höjdpunkt så här års, så självklart är ”Månadens recept” en glögg hämtad från ”Glöggboken”. Det är en alkoholfri, mycket god och enkel saftglögg som ger härlig vinterstämning åt både barn och vuxna. Mina barn älskar den! För den som vill ha alkohol i sin glögg finns flera spännande recept på glöggkok i boken. Själv gör jag två sorters glögg till på söndag, Mormor Britas saftglögg och en vit glögg med saffran och clementin. Trevlig helg!/Anki

Ingredienser:
1 nejlika
1 bit kanel
0,5 dl socker
3 dl blandad svartvinbärssaft
3 dl blandad äppeljuice

Tillbehör:
Russin och skållade, skalade mandlar

Gör så här:
1. Lägg kryddor och socker i en kastrull.
2. Häll på saft och juice och hetta upp glöggen.
3. Skålla mandlarna genom att låta dem koka upp i vatten i en kastrull, så att skalet lossnar. Spola av mandlarna i kallt vatten och tryck sedan ut mandlarna ur skalen.
4. Avnjut glöggen varm med skållade mandlar och russin.

22 oktober 2015

Dags för ”Månadens recept” igen! Hoppas att du provade pilgrimsmusslorna med ett glas vitt vin förra månaden. Det är ett av mina favoritrecept från ”Kockarnas vin”. Denna månad har jag valt att baka. Receptet är hämtat från boken ”Kockarnas bröd” och skapat av bagare Erica Kajhed. Jag har bakat detta bröd många gånger – för att äta själv, för att ge bort och för att servera på mingelfester. Det är enkelt att baka och smakar fantastiskt med lite smör på, det är gott precis som det är till en kopp kaffe, och om man vill lyxa till det är en bit brieost på himmelskt. Prova! Trevlig helg!/Anki

brodbok_4

Mörk filmjölkslimpa med frukt och nötter, ur Kockarnas bröd

Ingredienser (2 bröd):
1 000 g (1 l) filmjölk
100 g (2 dl) mörk brödsirap
450 g (6 dl) vetemjöl
200 g (4 dl) grahamsmjöl
150 g (3 dl) grovt rågmjöl
6 g (1,5 tsk) salt
52 g (1 dl) solroskärnor
60 g (1 dl) linfrön
70 g (0,5 dl) torkade aprikoser
70 g (0,5 dl) torkade fikon
35 g (0,5 dl) russin
30 g (0,5 dl) hasselnötter
30 g (0,5 dl) mandel
7 g (1,5 tsk) bikarbonat

Gör så här:
1. Att tänka på innan du börjar: alla nötter och russin ska behållas hela, fikonen och aprikoserna kan delas på fyra.

2. Blanda filmjölk och sirap i en stor bunke. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd sedan ner alla torra ingredienser i bunken med filmjölken. Blanda ordentligt till en smet.

3. Pensla 2 brödformar med lite olja. Häll smeten i formarna – lika mycket i båda.

4. Värm ugnen till 175° och grädda i 1 1⁄2 timme (i en varmluftsugn kan du behöva sänka temperaturen en aning).

5. När brödet är färdigt, vänd ur det ur formen och låt svalna på galler. Detta är ett perfekt bröd som håller länge och mår bra av att frysas en gång.

 17 september 2015

I dag lägger jag ut Vintergatan Bokproduktions första ”Månadens recept”. Det här receptet har kocken Henrik Lyberg komponerat och bjudit på många gånger innan det hamnade i vår bok, ”Kockarnas vin”. I boken kommenterar Henrik själv maträtten så här: ”Det här är en snabb, enkel och väldigt god förrätt som passar nästan alla.” Rekommenderas varmt till helgen om du vill äta något riktigt gott! Boken ”Kockarnas vin” handlar som titeln säger mycket om vin, framför allt om vin till de maträtter som finns i boken. Henriks favoritdruva är viognier, och vin gjort av denna druva är perfekt till hans pilgrimsmusslor. Kan bli en oslagbar inledning på fredagsmiddagen! Trevlig helg!/Anki

vinbok_5Sambalhalstrade pilgrimsmusslor, ur Kockarnas vin

Ingredienser:
1 stor eller 2 små schalottenlökar
olivolja
0,5 dl socker
1 msk kycklingfond
200 ml balsamvinäger
4 skivor serranoskinka
12 blad av savoykål
flingsalt
svartpeppar
8 st pilgrimsmusslor (eller kammusslor)
sambal oelek
1 msk smör
ca 1 msk olivolja
ca 1 msk tryffelolja
salt och peppar efter tycke och smak

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka schalottenlök och fräs den i lite olivolja i en stekpanna, tills löken har mjuknat utan att ta färg.

2. Häll sockret i en kastrull. Rör om och låt sockret bli lite gyllne i färgen. Häll då i fond och balsamvinäger och låt det koka/sjuda långsamt till en sirap.

3. Lägg ut serranoskinkan på ett bakplåtspapper eller ett »anti stick«-ugnsunderlag. När ugnen är varm skickar du in serranon i cirka 10 minuter eller tills den har hårdnat till ett chips. Ta ut och lägg den på ett hushållspapper för att svalna och torka.

4. Medan reduktionen kokar ihop och serranon är i ugnen, hackar du savoykålen. Skölj av bladen och skär bort hela stjälken i bladet. Ett tips är att rulla bladet och hacka rullen så att det blir långa strimlor. Lägg kålen i pannan med schalottenlök och stek tills kålen blivit intensivt grön men inte tagit färg. Smaka av med lite flingsalt och malen svartpeppar.

5. Sedan tar du hand om musslorna: Doppa en brödpensel i sambal oelek-burken. Försök att få mest olja/vätska och undvika för många chilibitar. Pensla musslorna, salta och peppra dem. Värm en panna tills den är riktigt, riktigt varm och lägg då i smöret och cirka en matsked olivolja. Här kommer nu tricket för att få de perfekta musslorna: När smöret har smält och fått lite färg lägger du ner pilgrimsmusslorna. Det ska fortfarande vara full värme. Så fort det har blivit en fin färg på musslorna vänder du på dem, ställer bort pannan från värmen och låter dem gå färdigt på eftervärmen.

6. Med den här arbetsgången är allt förhoppningsvis klart på samma gång. Det sista du gör är att »montera« ner tryffeloljan i balsamvinägerreduktionen. Låt reduktionen svalna lite grann, häll ner oljan och mixa allt med en stavmixer.

Servering:
Lägg kålen snyggt på tallriken, med två pilgrimsmusslor på. Använd serranochipsen som garnityr. Ringla balsamvinägerreduktionen över eller brevid.