Böcker

 

matladan_omslag_m_skugga Matlådan – för ett smartare liv

Gör matlådan till en måltid att se fram emot! I den här kokboken finns en mängd recept, sorterade under rubrikerna: Grönt, Klassiker, Långkok, Lyx, Kallt och Sött. Många av oss i dag vill äta mat som är bra för kropp och miljö, och vi vill göra detta till en rimlig kostnad. Det ska inte vara krångligt att laga maten, men genvägarna ska ändå inte vara för många. Och framför allt ska maten vara god! Med dessa kriterier i bakhuvudet är recepten i boken komponerade Matlagning är roligt – och hemlagat är godast!

Text: Annika Mogensen   Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
Recept och matlagning: Henrik Lyberg
Ordalaget Bokförlag (augusti 2015)
ISBN: 978-91-7469-130-6

Omslag_för webb.inddGröt – med granola, sylt och andra tillbehör

I denna bok finns en mängd recept och tips: gröt till frukost förstås, men också nya, spännande varianter. Läs, prova recepten och inspireras! Gröt passar en modern livsstil där omsorg om kropp och miljö är viktigt och där motion och hälsa står i fokus. I boken medverkar grötexperter från bland annat en modern matbutik, en populär restaurang och en kvarn som skapar produkter för dagens medvetna konsumenter. Dessutom kan du läsa en hel del om gröt och grötätande.

Text: Annika Mogensen och Torbjörn Tenfält    Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
Recept: Henrik Lyberg med flera
Ordalaget Bokförlag (september 2014)
ISBN 978-91-7469-091-0

godisboken_skuggaGodisboken

Det finns flera bra anledningar att göra eget godis – men framför allt ska man göra sitt eget godis själv för att det är roligt, och resultatet uppskattas garanterat av både vuxna och barn. Gott, hemlagat godis hör inte bara julen till! I den här boken får du ta del av en massa härliga recept på olika slags godis. Allt går att laga hemma i ditt eget kök. Dessutom kan du läsa en hel del historia och fakta om godis och godisätande.


Text:
Annika Mogensen    Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
Recept: Anna Emilia Lundgren
Ordalaget Bokförlag (augusti 2014)
ISBN 978-91-7469-087-3

kraftboken_skugga
Kräftboken

Den här boken ger såväl kunskap som stämning och inspiration. Här får du både läsa om kräftor – fakta och historia – och prova på en mängd recept: recept på lag att koka kräftorna i, på goda tillbehör på kräftskivan och på rätter att tillaga med kräftor som ingrediens. Självklart finner du också matnyttig och intressant läsning om snaps, snapsvisor, öl, vin och lite annat som hör kräftor till.


Text:
Annika Mogensen    Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
Matrecept: Henrik Lyberg
Brödrecept: Erica Kajhed
Ordalaget Bokförlag (juni 2014)
978-91-7469-074-3

Glogg_omslag_130816.inddGlöggboken

Glögg är festligt, gott, vackert och stämningsfullt, en självklar del av det svenska julfirandet. Att bjuda in till glögg är en tradition som står för enkel samvaro, värme och julstämning. Denna bok ger såväl kunskap som stämning och inspiration. Här får du läsa om glögg och ta del av recept på både glögg och ätbart gott som passar till, allt från julgodis till honungsgratinerade fikon med serranoskinka och dadlar fyllda med fetaost och rosépeppar.

 

Text: Annika Mogensen    Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
Glöggrecept: Karin Bille, Karoline Jönsson, Erica
Kajhed, Henrik Lyberg, Annika Mogensen och Mats-Eric Nilsson.
Recept på tillbehör: Erica Kajhed och Henrik Lyberg.
Ordalaget Bokförlag (september 2013)
ISBN 978-91-7469-065-1

kockarnas_vin_skuggaKockarnas vin

Hur lyckas de kombinera vin och mat så perfekt? Hitta just det vin som förhöjer smakupplevelsen av maträtten, just den mat som lyfter fram vinets goda egenskaper? Det får du veta i den här boken! Här delar namnkunniga och prisbelönta kockar, sommelierer och krögare med sig av sina vinkunskaper och matrecept. Du får tips på hur du lyckas kombinera goda viner med mat som du känner igen från restaurangernas lockande menyer.

 

Text: Annika Mogensen   Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
Recept: Marco Baudone, Frida Johansson, Patrik Jonsson, Henrik Lyberg, André Nordström, Björn Persson, Roland Persson, Frida Ronge, Cecilia Sandström, Håkan Thörnström, Gustav Trägårdh, Tami Yasumoto
Ordalaget Bokförlag (augusti 2013)
ISBN 978-91-7469-056-9

kockarnas_brod_skugga

Kockarnas bröd

Hur får de brödet så gott? Jo, det är precis vad du får reda på i den här boken! Här delar flera av Sveriges mest namnkunniga och prisbelönta krögare, kockar och bagare med sig av sina tankar om bröd och sina bästa brödrecept, tre var, från egen eller annans ugn. Du får tips på hur du lyckas med ditt brödbak – hur du bakar de härliga bröd som du känner igen från restaurangernas mest lockande brödkorgar.

 

Text: Karin Bille och Annika Mogensen   Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
Recept: Per Bengtsson, Fredrik Borgskog, Per Dahlberg, Fredrik Eriksson, Mats Fejne, Karin Fransson, Erica Kajhed, Niclas Nordström, Henrik Norström, Björn Persson, Roland Persson, Ola Rudin/Sebastian Persson, Håkan Thörnström, Gustav Trägårdh, Anders Vendel, Millan Waage
Ordalaget Bokförlag (augusti 2012)
ISBN 978-91-7469-045-3